powodz-swietokrzyskie-2010

Sandomierz postępowanie z żywnością po powodzi

INFORMACJA DLA POWODZIAN POSTĘPOWANIE Z śYWNOŚCIĄ Artykuły Ŝywnościowe znajdujące się w pomieszczeniach objętych powodzią mogą być zniszczone, zepsute lub zanieczyszczone. SpoŜywanie ich zagraŜa zdrowiu lub

INFORMACJA DLA POWODZIAN

POSTĘPOWANIE Z śYWNOŚCIĄ
Artykuły Ŝywnościowe znajdujące się w pomieszczeniach objętych powodzią mogą być zniszczone, zepsute lub zanieczyszczone. SpoŜywanie ich zagraŜa zdrowiu lub Ŝyciu. Przed spoŜyciem naleŜy sprawdzić czy Ŝywność nie jest zepsuta, zanieczyszczona, spleśniała.
śywność pokryta szlamem naniesionym przez wody powodziowe powinna zostać zniszczona, jako zagraŜająca Ŝyciu lub zdrowiu konsumentów. Dotyczy to równieŜ słoików z zakręconym wieczkiem, czy
produktów w butelkach. Konserwy w puszkach metalowych o ile nie są uszkodzone (rozszczelnione) moŜna uŜyć po wcześniejszym umyciu i dezynfekcji opakowań.
NIE NALEśY SPOśYWAĆ śYWNOŚCI, KTÓRA:

Ma zmieniony zapach, barwę, smak, konsystencję, widoczną pleśń lub zapach stęchły, pleśniowy. W widoczny sposób jest zanieczyszczona lub posiada obcy zapach, np. chemiczny. Znajduje się w opakowaniach pozbawionych etykiet, w związku z czym moŜe być po terminie
przydatności do spoŜycia lub być mylnie uznana za Ŝywność, np. trujące oleje mineralne, zaprawione zboŜa siewne, itp.
Znajdowała się bez szczelnych opakowań w miejscach brudnych. Jest w puszkach o wydętych wieczkach (zbombaŜowane konserwy stanowiące ryzyko zatrucia jadem
kiełbasianym).
Nie naleŜy jeść artykułów niewiadomego pochodzenia oraz spoŜywać mięsa, które nie było badane przez lekarza weterynarii oraz jego przetworów.
NALEśY CHRONIĆ śYWNOŚĆ PRZED ZEPSUCIEM, TJ.:

Produkty nietrwałe, jak mięso, wędliny, ryby, nabiał, gotowe potrawy, itd. przechowywać w temperaturze do 10
0
C. Produkty sypkie, zawilgocone, ale nie zalane i nie zepsute, naleŜy szybko spoŜyć. Przechowywać Ŝywność w suchych, chłodnych miejscach, w szczelnych opakowaniach,
w pomieszczeniach gdzie nie ma środków chemicznych, takich jak pestycydy, nawozy mineralne. Chronić Ŝywność przed szkodnikami.
UWAGA
1. W kaŜdym przypadku wystąpienia biegunki, wymiotów, podwyŜszonej temperatury, bólów brzucha, nudności i tym podobnych objawów naleŜy bezzwłocznie zwrócić się do lekarza.
2. W przypadkach wątpliwych lub stwierdzeniu nieprawidłowości naleŜy skontaktować się z właściwą dla danego terenu stacją sanitarno – epidemiologiczną.

A to już wiesz?  pieniądze na walkę z owadami

Przygotowano przez Oddział Nadzoru Higieny śywienia, śywności i Przedmiotów UŜytkowych Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Kielcach na podstawie opracowania dr hab. Haliny Sadowskiej

http://powiat.sandomierz.pl/content.php?sid=965b49d881eddf3e846a8ea930aad795&tr=cl&cms_id=142&p=

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy