INFORMACJA DLA POWODZIAN
POSTĘPOWANIE Z śYWNOŚCIĄ
Artykuły Ĺywnościowe znajdujące się w pomieszczeniach objętych powodzią mogą być zniszczone, zepsute lub zanieczyszczone. SpoĹywanie ich zagraĹa zdrowiu lub Ĺyciu. Przed spoĹyciem naleĹy sprawdzić czy Ĺywność nie jest zepsuta, zanieczyszczona, spleśniała.
śywność pokryta szlamem naniesionym przez wody powodziowe powinna zostać zniszczona, jako zagraĹająca Ĺyciu lub zdrowiu konsumentów. Dotyczy to równieĹ słoików z zakręconym wieczkiem, czy
produktów w butelkach. Konserwy w puszkach metalowych o ile nie są uszkodzone (rozszczelnione) moĹna uĹyć po wcześniejszym umyciu i dezynfekcji opakowań.
NIE NALEśY SPOśYWAĆ śYWNOŚCI, KTÓRA:
Ma zmieniony zapach, barwę, smak, konsystencję, widoczną pleśń lub zapach stęchły, pleśniowy. W widoczny sposób jest zanieczyszczona lub posiada obcy zapach, np. chemiczny. Znajduje się w opakowaniach pozbawionych etykiet, w związku z czym moĹe być po terminie
przydatności do spoĹycia lub być mylnie uznana za Ĺywność, np. trujące oleje mineralne, zaprawione zboĹa siewne, itp.
Znajdowała się bez szczelnych opakowań w miejscach brudnych. Jest w puszkach o wydętych wieczkach (zbombaĹowane konserwy stanowiące ryzyko zatrucia jadem
kiełbasianym).
Nie naleĹy jeść artykułów niewiadomego pochodzenia oraz spoĹywać mięsa, które nie było badane przez lekarza weterynarii oraz jego przetworów.
NALEśY CHRONIĆ śYWNOŚĆ PRZED ZEPSUCIEM, TJ.:
Produkty nietrwałe, jak mięso, wędliny, ryby, nabiał, gotowe potrawy, itd. przechowywać w temperaturze do 10
0
C. Produkty sypkie, zawilgocone, ale nie zalane i nie zepsute, naleĹy szybko spoĹyć. Przechowywać Ĺywność w suchych, chłodnych miejscach, w szczelnych opakowaniach,
w pomieszczeniach gdzie nie ma środków chemicznych, takich jak pestycydy, nawozy mineralne. Chronić Ĺywność przed szkodnikami.
UWAGA
1. W kaĹdym przypadku wystąpienia biegunki, wymiotów, podwyĹszonej temperatury, bólów brzucha, nudności i tym podobnych objawów naleĹy bezzwłocznie zwrócić się do lekarza.
2. W przypadkach wątpliwych lub stwierdzeniu nieprawidłowości naleĹy skontaktować się z właściwą dla danego terenu stacją sanitarno – epidemiologiczną.
Przygotowano przez Oddział Nadzoru Higieny śywienia, śywności i Przedmiotów UĹytkowych Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Kielcach na podstawie opracowania dr hab. Haliny Sadowskiej
http://powiat.sandomierz.pl/content.php?sid=965b49d881eddf3e846a8ea930aad795&tr=cl&cms_id=142&p=