powodz-swietokrzyskie-2010

Sandomierz zapobieganie i zwalczanie chorób zakaĹşnych dla powodzian

INFORMACJA DLA POWODZIAN INFORMACJA O ZAPOBIEGANIU I ZWALCZANIU CHORÓB ZAKAĹšNYCH DLA POWODZIAN Na terenach powodziowych woda roznosi i osadza drobnoustroje zakaĹşnych schorzeń przewodu pokarmowego –

INFORMACJA DLA POWODZIAN

INFORMACJA O ZAPOBIEGANIU I ZWALCZANIU CHORÓB ZAKAĹšNYCH DLA POWODZIAN
Na terenach powodziowych woda roznosi i osadza drobnoustroje zakaĹşnych schorzeń przewodu pokarmowego – salmonellozy, czerwonki i innych chorób. W glebie oraz pomieszczeniach chłodnych i wilgotnych mogą one pozostawać zdolne do zakaŜenia przez kilka tygodni.
W TYM CELU NALEśY:
▪ Odkazić wapnem chlorowanym zalane powodzią studnie i ujęcia wodne.

▪ Oczyścić z osadów i zdezynfekować przy uŜyciu chemicznych środków czyszczących powierzchnie ścian, podłóg i sprzętów gospodarczych.
▪ Wywietrzyć, wysuszyć i odmalować pomieszczenia mieszkalne i gospodarcze, zwłaszcza te w których przechowuje się Ŝywność.
▪ Oczyścić, wysuszyć i zdezynfekować miejsca ustępowe, często powtarzać dezynfekcję urządzeń sanitarnych i ustępów, zmywać je i utrzymywać w czystości oraz suchości.
▪ Wodę do picia, płukania owoców i warzyw spoŜywanych na surowo, do mycia zębów naleŜy zawsze gotować przed uŜyciem.
▪ Surowe produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, jaja, ryby) oraz warzywa naleŜy traktować jako ska Ŝone i nie dopuszczać do ich zetknięcia z produktami gotowymi do spoŜycia, zwłaszcza gotowanymi i przeznaczonymi do spoŜycia na zimno lub przechowywania.
▪ Ręce naleŜy myć dokładnie wodą z mydłem, czyszcząc równieŜ paznokcie po kaŜdym korzystaniu z ustępu, oporządzaniu zwierząt, oczyszczaniu warzyw oraz mięsa i jaj.
▪ Te same czynności naleŜy wykonywać przed przestąpieniem do: obróbki produktów przeznaczonych do spoŜycia, przygotowania posiłków, karmienia dzieci, pielęgnowania niemowląt.
▪ W przypadku wystąpienia objawów chorobowych (np. biegunka, wymioty, ból brzucha, podwyŜszona temperatura ciała) nale Ŝy jak najszybciej zgłosić się do lekarza i poddać się jego zaleceniom.
UWAGA
Choroby zakaĹşne przewodu pokarmowego szerzą się poprzez zakaŜoną wodę, Ŝywność i brudne ręce. Tylko rygorystyczne przestrzeganie zasad higieny chroni przed zachorowaniem.
Przygotowano przez Oddział Nadzoru Higieny Środowiska Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach na podstawie tekstu prof. dr hab. Hanny Misiurewicz-Stypułkowskiej

A to już wiesz?  Pogotowie powodziowe Bydgoszcz 2011

http://powiat.sandomierz.pl/content.php?sid=965b49d881eddf3e846a8ea930aad795&tr=cl&cms_id=142&p=

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy