Sanepid kontroluje sklepy, piekarnie, magazyny oraz szpitale i przedszkola na terenach zalanych przez powódź. Kierownik sklepu w Ropczycach, w którym sprzedawano artykuły żywnościowe z powodzi, dostał mandat.
– Z powodu powodzi zwiększyliśmy nadzór sanitarny. Przeprowadzamy dodatkowe kontrole sanitarne, informujemy mieszkańców o sposobie postępowania z żywnością zalaną lub pozostawioną w warunkach niezgodnych z zaleceniami producenta, czyli tam, gdzie zostały uszkodzone urządzenia chłodnicze – mówi Dorota Gibała, rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanepidu.
Mieszkańcy z terenów popowodziowych razem ze środkami dezynfekującymi otrzymali ulotki informujące o tym, że „podejrzana” żywność musi zostać zniszczona. A podejrzana jest żywność w opakowaniach z uszkodzonymi etykietami, nieczytelnymi napisami, zmienionym kształtem.
Przedstawiciele sanepidu sprawdzali także sprzęt, urządzenia używane do produkcji i dystrybucji żywności. Na terenie Ropczyc było podejrzenie, że przyjmowany i sprzedawany jest towar zalany. – W związku z tym przeprowadzono kontrole w dwóch sklepach. Kierownik sklepu, w którym sprzedawano artykuły spożywcze z powodzi, został ukarany mandatem. Zostanie wydana decyzja nakazująca utylizację towaru – informuje Gibała.
Źródło: Gazeta Wyborcza Rzeszów
http://miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,6771368,Uwaga_na_zywnosc_zalana_przez_powodz.html