Zalecenia dotyczące usuwania skutków powodzi
w uprawach polowych i sadowniczych
W trakcie powodzi mogły przedostać się do wód powodziowych, a w konsekwencji takĹe i
do gleb zanieczyszczenia chemiczne (substancje ropopochodne, środki ochrony roślin,
związki zawierające metale cięĹkie, itp.), i skaĹenia sanitarne (bakterie chorobotwórcze, jaja
pasoĹytów przewodu pokarmowego). SkaĹenie gleb mogło wystąpić lokalnie, szczególnie w
sąsiedztwie zakładów przemysłowych i oczyszczalni ścieków, składowisk odpadów przemy-
słowych i komunalnych.
W przypadku podejrzenia skaĹenia gleb naleĹy ten fakt niezwłocznie zgłosić do władz lo-
kalnych (Urząd Gminy) bądĹş instytucji pracujących na rzecz rolnictwa (Okręgowa Stacja
Chemiczno-Rolnicza, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego), czy instytucji kontroli
i ochrony środowiska przyrodniczego (SANEPID), Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony
Środowiska.
Pierwotne właściwości produkcyjne gleby moĹna przywrócić poprzez:
o Usprawnienie urządzeń i systemów melioracyjnych
Zabiegi melioracyjne polegają na:
– udroĹnieniu istniejących systemów regulujących stosunki wodne.
W systemie rowów otwartych naleĹy je oczyścić z mułu i zanieczyszczeń nanie-
sionych przez wodę, aby mogły właściwie spełniać swoją rolę odwadniającą;
– odmuleniu wylotów i studzienek drenarskich;
– sprawdzeniu i ewentualnej naprawie istniejących drenów, przepustów, a takĹe
przepompowni.
o Zabiegi agromelioracyjne
Do zabiegów agromelioracyjnych naleĹy wykonanie bruzd i przegonów (rowów) ułatwia-
jących spływ wód powierzchniowych z lokalnych obniĹeń i zastoisk stagnującej wody, która
nie ma naturalnych warunków do odpływu.
Bruzdowanie jest to przeprowadzenie szeregu bruzd równoległych do siebie o głębokości
25-30 cm. Wyloty ich powinny wychodzić do rowu lub bruzdy zbierającej, znajdującej się na
granicy pola.
Zabieg ten naleĹy przeprowadzać tylko w uzasadnionych przypadkach, nie tylko z powodu
duĹej pracochłonności, gęsta sieć bruzd stwarza bowiem nierówności, które utrudniają pracę
ciągników i maszyn. Bruzdowanie pola moĹna wykonać zawieszanym pługiem jednoskibo-
wym, radłem lub obsypnikiem.
Na polach, w których występują nieregularne zaklęśnięcia terenowe bez moĹliwości od-
pływu, zaleca się wykonanie przegonów, które przechodzą przez kilka pól. Mają one róĹną
głębokość i są szersze niĹ bruzdy, muszą być głębsze i szersze, a przez obniĹenia powinny
być zwęĹane i spłycane.
Zabiegi agrotechniczne
Namuły o miąĹszu 5-10 cm zalegające na gruntach ornych, jeśli nie są skaĹone metalami
cięĹkimi, toksycznymi lub roponośnymi, mogą pozostać na polu. NaleĹy wykonać wyrówna-
nie pola stosując do tego celu cięĹkie włóki Ĺelazne. Po wyrównaniu pola zastosować dwu-
krotne kultywatorowanie. W przypadku wystąpienia duĹego zagęszczenia gleby moĹna wy-
konać głęboszowanie.
Po wstępnym osuszeniu i wyrównaniu gruntów naleĹy przystąpić do wapnowania i nawo-
Ĺenia gleby, po wcześniejszym wykonaniu analiz glebowych przez laboratorium w „Centrum
Ogrodniczym” w Sandomierzu lub w Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Kielcach.
Orientacyjna dawka nawozu wapniowego wg OSChR na uĹytkach rolnych popowodzio-wych powinna wynosić 3 tony wapna węglanowo-magnezowego o zwartości 50% CaO i
MgO.
Na glebach lekkich rolnik powinien się liczyć z moĹliwością znacznych ubytków zawarto-
ści wapnia, magnezu, potasu z gleby. Podstawowym nawozem organicznym do rekultywacji
gleb lekkich powinien być obornik, nawozy zielone, słoma.
Uprawy polowe po ustąpieniu wód powodziowych
Szkody wyrządzone przez powódĹş na polach uprawnych będą wymagały indywidualnego
i zróĹnicowanego podejścia, w zaleĹności od okresu stagnacji wody. W przypadku pól
uprawnych, które były zalane całkowicie i poziom wody utrzymywał się dłuĹej niĹ 2 doby,
naleĹy plantację zlikwidować. Natomiast na polach, gdzie woda utrzymywała się przez krót-
szy czas, jest szansa na uratowanie zasiewów. Na takich glebach obserwuje się znaczny spa-
dek pH gleby, rośliny Ĺółkną, co oznacza niedobór składników pokarmowych, problemem są
takĹe choroby grzybowe.
Na polach obsianych zboĹami i podtopionych okresowo moĹna liczyć na zebranie plonu
ziarna, który powinno się przeznaczyć na paszę lub na cele przemysłowe.
Na podtopionych polach z ziemniakami, burakami i warzywami będzie następowało ma-
sowe gnicie bulw i korzeni, plantacje te naleĹy likwidować.
Na polach, na których wszystkie rodzaje upraw zostały zniszczone, naleĹy po odprowa-
dzeniu wody i usunięciu nieczystości przystąpić do mechanicznej uprawy gleby. ZaleĹnie od
moĹliwości, uprawę gleby wykonać pługiem lub kultywatorem na głębokość 20 cm, aby war-
stwa uprawna uległa napowietrzeniu. W przypadku uprawy pól po zniszczonym zboĹu lub
kukurydzy naleĹy najpierw wykonać talerzowanie w celu pocięcia zamulonej słomy, a na-
stępnie orkę.
Przygotowanie pól pod zasiewy roślin ozimych (zboĹa, rzepak)
Po wyrównaniu pola i siewie nawozów wapniowych i fosforowo-potasowych naleĹy wy-
konać orkę i doprawić broną.
Na polach przeznaczonych pod uprawę zbóĹ ozimych moĹna wysiać gorczycę z przezna-
czeniem na przyoranie, która przyczyni się do poprawy struktury gleby.
Nie ma moĹliwości uprawy poplonu na polach przeznaczonych pod uprawę rzepaku ozi-
mego.
Przystosowanie pól pod rośliny jare
Pod rośliny jare wskazane jest wysianie poplonów z roślin krzyĹowych (rzepak, gorczyca),
strączkowych (bobik, łubin, groch, wyka), niemotylkowych (słonecznik, facelia).
Uprawa roli przed siewem poplonów powinna być uproszczona – odpowiednia do moĹli-
wości w konkretnych warunkach.
Wyprodukowana masa roślinna powinna być przeznaczona do zakiszania w celu odbudo-
wy bazy paszowej lub na przyoranie.
Wskazane jest pozostawienie plonu (czy pola???) w formie mulczu (nie orać przed zimą aĹ
do wiosny).
Ze względu na duĹe nasycenie gleb wodą naleĹy unikać cięĹkiego sprzętu.
Pola z wieloletnimi roślinami pastewnymi (trawy, lucerny)
Po obeschnięci gleby rośliny skosić i ze względu na znaczny stopień zamulenia przezna-
czyć na kompost. Odrastający porost naleĹy zasilić nawozami potasowo-azotowymi, aby uzyskać zadawala-
jący plon następnego pokosu z przeznaczeniem na paszę, na okres Ĺywienia zimowego.
UĹytki zielone
Na uĹytkach zielonych po ustąpieniu wody i stwierdzeniu cienkiej warstwy mułu naleĹy
zastosować bronę cięĹką, co pozwoli na odrastanie roślinności trawiastej.
Przy grubszej warstwie mułu konieczny staje się podsiew traw w ilości 25-30 kg, następ-
nie zabronować i przywałować. Siew powinien być wykonany do połowy września.
W przypadku terenów zapiaszczonych teren naleĹy uprawiać glebogryzarką na głębokość
10-15 cm, aby wzbogacić naniesiony piasek Ĺyzną warstwą próchniczną. Po zalecanej upra-
wie naleĹy wysiać nasiona i zwałować pole.
Wypas pastwisk moĹna rozpocząć dopiero po stwierdzeniu przez wyspecjalizowane słuĹ-
by: Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska i Wojewódzką Stację Sanitarno-
Epidemiologiczną w Kielcach oraz Okręgową Stację Chemiczno-Rolniczą w Kielcach, Ĺe nie
nastąpiło skaĹenie chemiczne i bakteriologiczne tych terenów.
UĹytki zielone, które nie będą spasane przez bydło, naleĹy systematycznie wykaszać, aby
nie pogorszyć ich składu florystycznego i produkcyjności.
mgr inĹ. Krystyna Klimont
Postępowanie z zalanymi tunelami foliowymi
Do odkaĹania folii, stołów, pojemników uprawowych i narzędzi polecane są preparaty za-
wierające podchloryn sodu.
Po wstępnym osuszeniu i wyrównaniu gleby (patrz rozdział „Postępowanie na uĹytkach
rolnych dotkniętych powodzią”) przystępujemy do wapnowania i nawoĹenia gleby na pod-
stawie analiz glebowych. MoĹna takĹe, jeĹeli zachodzi potrzeba, zastosować metodę dezyn-
fekcyjną gleby z uĹyciem nawozu Perlka (zalecenia pod uprawy na przyszły sezon) – 1,5 t
nawozu na 1 ha rozsypać na glebę z duĹą zawartością substancji organicznej (słoma, kompost,
nawozy zielone) i wymieszać z glebą za pomocą glebogryzarki lub kultywatora.
ElĹbieta Krempa
Postępowanie z uprawami sadowniczymi
(drzewami, krzewami i krzewinkami jagodowymi)
na terenach podtopionych i dotkniętych powodzią
Gatunki sadownicze, zwłaszcza drzewiaste i krzewiaste, bez większych problemów znoszą
kilkudniowe zalanie wodą, podtopienie będące wynikiem podwyĹszenia poziomu wód grun-
towych czy podsiąków. JeĹeli taki stan rzeczy dotyczy tylko systemu korzeniowego i bezlist-
nej części naziemnej i nie utrzymuje się zbyt długo, szanse na przeĹycie roślin są większe.
Mogą one wykazywać objawy niedoboru składników pokarmowych, liście na nich mogą ule-
gać przebarwieniom, więdnięciu lub zasychaniu, owoce mogą opadać. JeĹeli woda zejdzie, a
rośliny mimo wymienionych objawów zaczynają rosnąć, wówczas moĹna je w procesie re-
konwalescencji wspomagać poprzez odpowiednie zabiegi:
1. ze względu na niepobieranie przez uszkodzony (zatopiony) system korzeniowy składników
pokarmowych dobrze jest zasilić drzewa i krzewy nawozami wieloskładnikowymi trzy-
krotnie w odstępach 7-10 dni, 2. prostym nawozem stymulującym rośliny do rozwoju jest Mocznik (5 kg Mocznika na 1000
litrów wody), moĹna go stosować trzykrotnie (co 7-10 dni) samodzielnie lub łącznie z siar-
czanem magnezu (5 kg Mocznika + 20 kg siarczanu magnezu + 1000 l wody),
3. w sadach, zamiast stosować herbicydy, lepiej byłoby zastosować uprawki mechaniczne w
celu napowietrzenia zaskorupionej gleby, wówczas szybciej unormują się stosunki po-
wietrzno-wodne w okolicach korzeni i łatwiej będzie roślinom wyjść ze stresu,
4. w okresie letnim, w celu zmniejszenia nadziemnej części roślin i wprowadzenia równowagi
pomiędzy nią a uszkodzoną częścią podziemną oraz w celu pobudzenia całych roślin sa-
downiczych do wzrostu i rozwoju, naleĹy przeprowadzić cięcie letnie,
5. po zbiorach i przed wejściem w okres spoczynku naleĹy ze szczególną dbałością zabezpie-
czać drzewa owocowe przed chorobami kory i drewna oraz odglebowymi,
6. przed zastosowaniem doglebowego nawoĹenia upraw sadowniczych konieczna jest analiza
jej zasobności w poszczególne składniki pokarmowe i zbadanie pH.
JeĹeli jednak zalaniu ulegnie cała roślina (krzewinka-truskawka, inne krzewy jagodowe
czy drzewa owocowe) i przez kilka, czy kilkanaście dni znajdują się one pod wodą, wówczas
szanse na przeĹycie tych roślin są znikome i będą musiały one być usunięte z plantacji lub
sadu. Nawet gdyby wykazywały chęć na wzrost, to ich uszkodzenie jest tak znaczne, Ĺe kosz-
ty reanimowania mogą przekroczyć koszt załoĹenia nowej plantacji.
Anita Łukawska
Postępowanie z owocami i warzywami
z sadów i plantacji popowodziowych
Warzywa z roślin, które były częściowo lub całkowicie zalane nie mogą być przeznaczone
do spoĹycia ani do przetworzenia (mroĹonki, przetwory). Podobnie naleĹy postępować z
owocami truskawek oraz krzewów jagodowych (porzeczki, agrest, borówki, maliny, jeĹyny i
inne). NaleĹy przeprowadzić likwidację plantacji.
Postępowanie z owocami z drzew pestkowych (wiśnia, czereśnia, morela, brzoskwinia,
śliwa), ziarnkowych (jabłonie i grusze) oraz innych (leszczyna, orzech włoski) jest zróĹnico-
wane w zaleĹności od stopnia zalania i długości czasu pozostawania w wodzie:
a) owoce z drzew, których korony zostały całkowicie lub częściowo zalane, nie nadają się
do spoĹycia – zarówno bezpośredniego jak i w postaci przetworzonej;
b) owoce z drzew, których korony nie zostały zalane, moĹna przeznaczyć do spoĹycia, ale
zalecane jest wykonanie ich analiz.
Analizy wykonujemy w Wojewódzkich Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych i ich po-
wiatowych oddziałach. Szczególnie zalecane jest to w przypadku sadów i jagodników zlo-
kalizowanych w sąsiedztwie zakładów przemysłowych, stacji paliwowych, hurtowni środ-
ków ochrony roślin, nawozów i środków odkaĹających, cmentarzy, składowisk odpadów
przemysłowych i komunalnych, oczyszczalni ścieków, baz transportowych. Oprócz skaĹeń
chemicznych (substancje ropopochodne, środki ochrony roślin, nawozy, substancje zawie-
rające węglowodory, chlor czy metale cięĹkie) naleĹy brać pod uwagę równieĹ skaĹenia
typu biologicznego (bakterie chorobotwórcze, jaja pasoĹytów).
c) w przypadku drzew, których korony nie zostały zalane, ale których korzenie były zalane
w sposób długotrwały, istnieje niebezpieczeństwo wystąpienia oddychania beztlenowego. W
wyniku tego procesu powstają produkty szkodliwe nie tylko dla roślin, ale takĹe dla ludzi.
ElĹbieta Krempa
Jakie gatunki sadownicze uprawiać na terenach popowodziowych
W przypadku konieczności wykarczowania sadu lub likwidacji plantacji upraw jagodo-
wych po powodzi, kolejne nasadzenia naleĹy robić bardzo rozwaĹnie.
Tereny, które uległy zalaniu, są niĹej połoĹone, gleby chociaĹ mają Ĺyzne są raczej zimne,
zawsze będzie tam istniało ryzyko wysokiego stanu wód gruntowych, podsiąków, zimą więk-
szych spadków temperatury, a wiosną przymrozków, itp.
Z roślin sadowniczych na takie warunki bardzo wraĹliwe są przede wszystkim gatunki
pestkowe (brzoskwinie, morele, czereśnie, wiśnie), krzewy jagodowe i truskawki. Gatunki te
niezbyt dobrze tolerują wysoki poziom wód gruntowych i wraĹliwe są na przymrozki wiosen-
ne. Grusza teĹ nie lubi gleby zimnej, zatem nie zalecane jest zakładanie nowych sadów z tego
gatunku.
Najmniej wraĹliwe na takie warunki są jabłonie szczepione na płytko korzeniących się
podkładach karłowych. Polecane odmiany to wcześnie wchodzące w okres owocowania, by
jak najbardziej skrócić okres inwestycyjny. JeĹeli sadownicy nie uprawiali jabłoni ani drzew
pestkowych, a w ich gospodarstwach nie było odpowiednio wyposaĹonego zaplecza prze-
chowalniczego do długotrwałego przechowywania, to zamiast zaczynać uprawę drzew ziarn-
kowych moĹna uprawiać śliwy jako gatunek bardziej odporny od wcześniej wymienionych
gatunków pestkowych. Warunek jest tylko jeden, drzewka do nowych nasadzeń powinny być
zaszczepione na Węgierce Wangenheima.
Przy zakładaniu nowych sadów naleĹy postępować standardowo, zgodnie z ogólnymi zale-
ceniami co do rozstawy drzew w sadzie i montaĹu konstrukcji wspierającej. Parametry te uza-
leĹnione są jedynie od posiadanego w gospodarstwie sprzętu do ochrony i pielęgnacji sadów.
Anita Łukawska
Rekultywacja gleby w uprawach sadowniczych
Po ustąpieniu wody z upraw sadowniczych, naleĹy uzupełnić składniki pokarmowe, które
zostały wypłukane przez wodę. Przede wszystkim trzeba zastosować nawoĹenie azotowe w
ilości 30 kg N/ha, w postaci saletry amonowej, wapniowej, a w przypadku podejrzenia niedobo-
ru potasu, wskazane będzie zastosowanie saletry potasowej.
Na zalanych lub podtopionych terenach, istnieje prawdopodobieństwo wypłukania składni-
ków pokarmowych, takich jak fosfor, potas i magnez. Dawki tych składników powinny być
określone na podstawie wyników analizy chemicznej gleby, którą moĹna wykonać w laborato-
rium ŚODR Modliszewice Oddział w Sandomierzu, ul. Mokoszyńska 3. Wykonana analiza
gleby określi takĹe wartość odczynu gleby, a opracowane zalecenia nawozowe będą wskazów-
ką do zastosowania odpowiedniej dawki i formy nawozu wapniowego. Zastosowane wapno
nawozowe wpłynie na poprawę struktury gleby, wniesie wapń jako składnik pokarmowy dla
uprawianych roślin sadowniczych, a takĹe będzie miało działanie odkaĹające na glebę. Zabieg
ten będzie takĹe ograniczał kumulację metali cięĹkich w roślinach.
Głównym problemem na zalanych gruntach jest brak dostępu tlenu do korzeni. W celu po-
prawy stosunków powietrzno-wodnych naleĹy wykonać zabiegi mechaniczne osuszające i na-
powietrzające glebę, jak kultywatorowanie, bronowanie lub motyczenie w rzędach rosnących roślin sadowniczych. Na zalanych lub podtopionych terenach giną mikroorganizmy glebowe w
związku z brakiem dostępu tlenu. Aby odtworzyć Ĺycie glebowe moĹna zastosować preparaty
zawierające mikroorganizmy, takie jak Efektywne Mikroorganizmy (EM), UGmax (uĹyĹşniacz
glebowy). EM to kompozycja kultur bakteryjnych, która wprowadzona do gleby przyspiesza
biologiczną regencję procesów próchnicotwórczych. Zastosowany preparat zwiększy dostęp-
ność odĹywczych składników mineralnych i regenerację poĹytecznych mikroorganizmów Ĺyją-
cych w glebie. Na zalanych plantacjach sadowniczych, gdzie dostała się woda zawierająca
ścieki komunalne, zastosowane EM będą niwelować nieprzyjemne zapachy i przyspieszać pro-
cesy rozkładu szczątków organicznych. Na glebach lĹejszych, o niskiej zawartości substancji
organicznej, moĹna zastosować nawozy organiczno-mineralne jak Rosahumus lub gotową ma-
terię organiczną Humistar, które wpłyną na poprawę właściwości fizycznych, chemicznych i
biologicznych gleby.
Na zalanych terenach naleĹy zastosować równieĹ zabiegi poprawiające strukturę gleby w
postaci uprawy roślin szybko rosnących, o dobrze rozwiniętym systemie korzeniowym w celu
ich przyorania. Rośliny te w czasie wegetacji pobiorą wodę, co wpłynie na odwodnienie zala-
nych plantacji. Na przyoranie w uprawach sadowniczych moĹna wysiewać bobik, łubin wąsko-
listny, groch polny, facelię, gorczycę białą, rzepak ozimy lub ich mieszanki, np. łubin z gro-
chem lub bobik z grochem i wyką. Facelia, gorczyca i rzepak ozimy są roślinami szybko rosną-
cymi, tworzącymi duĹą masę wegetatywną.
Przed załoĹeniem nowych upraw sadowniczych wskazane jest nawoĹenie obornikiem, kom-
postem lub torfem ogrodniczym. NawoĹenie organiczne przyczyni się do poprawy struktury
gleby i wzbogaci ją w składniki pokarmowe, umoĹliwi poprawę właściwości gleb zdegradowa-
nych przez wody powodziowe, nastąpi wzrost aktywności biologicznej. Po zastosowaniu na-
wozów organicznych gleba ulega przemianom, prowadzącym do tworzenia związków próch-
nicznych i uwalniania składników mineralnych.
Wiesława Kaczorek
Instrukcja pobierania:
Próbek gleby
Próbka gleby powinna reprezentować pole, sad lub plantację o powierzchni 2-4 ha.
Prawidłowo glebę do analizy z upraw sadowniczych pobiera się z dwóch warstw – warstwy
ornej (0-20cm) oraz z warstwy podornej (20-40cm).
Reprezentatywną dla danego pola lub kwatery sadu moĹe być próbka mieszana, składająca się
z 10-15 pojedynczych próbek pobranych z róĹnych miejsc. Próbki te najlepiej pobierać za
pomocą laski glebowej, zwanej laską Egnera. Laskę wbijamy w glebę pionowo, wykonujemy
ćwierćobrót w celu jej wypełnienia i po wyjęciu wydłubujemy pobraną próbkę do wiadra.
Czynność tę powtarzamy kilkanaście razy, poruszając się w sadzie po przekątnej lub zygza-
kiem. Próbka zbiorcza powinna mieć masę 0,5 kg. NaleĹy równieĹ uwaĹać, aby nie mieszać
róĹnych poziomów genetycznych gleby, tzn. warstwy orno-próchnicznej o zabarwieniu sza-
rym, z warstwą podorną, która odznacza się zazwyczaj zabarwieniem Ĺółtawym.
KaĹda próbka powinna być dokładnie oznakowana. Na kartce wpisujemy imię i nazwisko
właściciela sadu, nazwę sadu (kwatery), warstwę (głębokość w cm).
Tak przygotowane próbki moĹna dostarczyć do laboratorium ŚODR w Sandomierzu, co-
dziennie w godz. 7-15. Koszt analizy z zaleceniami nawozowymi wynosi: 20 zł warstwa orna i 10 zł warstwa podorna.
Próbek liści
Próbki liści do analizy pobiera się z owocujących sadów jabłoniowych, gruszowych i mo-
relowych od połowy lipca do połowy sierpnia. Liście z sadów wiśniowych i czereśniowych
oraz z plantacji roślin jagodowych po zbiorze owoców. Próbka powinna składać się ze
100-150 liści zerwanych z minimum 15-20 drzew jednej odmiany, będących w tym samym
wieku. Liście zbiera się ze środkowej części długopędów z wysokości 1,5-2 m rozmiesz-
czonych na obwodzie korony. Powinny one być dobrze rozwinięte, nieuszkodzone przez
choroby i szkodniki, bez śladów zamuleń, nawozów i preparatów ochrony roślin. Tak po-
brane liście naleĹy przesuszyć i umieścić w torebkach papierowych z następującymi dany-
mi: adresem producenta, nazwą odmiany i wiekiem plantacji.
W jagodnikach liście zbieramy ze środkowej części pędów nieowocujących, a w truskaw-
kach ze środka roślin. Próbka powinna zawierać 100 liści jednej odmiany (z malin i tru-
skawek tylko blaszki liściowe).
Próbek owoców
Próbki do analiz pobierać w okresie dojrzałości zbiorczej bezpośrednio w sadzie, z drzew
zdrowych, o średniej sile wzrostu i średniej intensywności plonowania. Zerwane jabłka najlepiej
wkładać do czystych toreb plastikowych, aby nie uległy zanieczyszczeniu przed analizą. KaĹda
próbka powinna zawierać 60 owoców, po 4 jabłka z 15 drzew. Jabłka z drzew pobieramy z prze-
ciwległych stron korony i powinny one odzwierciedlać ich przeciętny wygląd.
Anna Łukasiewicz
Szkodniki masowo występujące
na terenach mokrych i zalewowych
Komarnicowate – muchówki wieloĹerne, głównie komarnica warzywna i błotniarka.
Szkody wyrządzają larwy, które Ĺyją w wilgotnych glebach, zasobnych w związki organicz-
ne. Początkowo Ĺywią się nasionami, potem korzeniami roślin, a w nocy wychodzą na po-
wierzchnię gleby i objadają części nadziemne roślin. Podcinając rośliny, wciągają je pod gle-
bę, gdzie w ciągu dnia je zjadają. Dorosła muchówka jest Ĺółtawoszara lub jasnobrązowa, z
długimi cienkimi, rdzawymi nogami, nitkowatymi czułkami i jedną parą błoniastych skrzydeł.
Wyglądem przypomina duĹego komara (długość ciała 22-27 mm). Szkodliwa larwa jest wal-
cowata, długości do 40 mm, poprzecznie pomarszczona, beznoga, barwy ziemistoszarej, z
gryzącym aparatem gębowym. Na końcu odwłoka posiada wieniec chitynowych wyrostków.
Ze względu na brak środków ochrony roślin przeznaczonych do zwalczania szkodników
glebowych, jedyną metodą ich ograniczania jest osuszanie terenu. Poza tym naleĹy usunąć
wszelką zbędną roślinność, będącą Ĺşródłem poĹywienia dla szkodnika. Na niewielkich obsza-
rach moĹna posiłkować się wykładanymi pułapkami z organów roślinnych (kawałki ziemnia-
ka, buraka czy marchewki, rozdrobnione gotowane warzywa), na nich zgromadzą się szkodni-
ki, które następnie naleĹy zniszczyć.
Leniowate – owady naleĹące do muchówek, najczęściej leń ogrodowy i leń marcowy. Larwy wyrządzają podobne szkody jak larwy komarnic. Dorosła muchówka lenia ogrodowe-
go ma ciało grube, tępo zakończone, długości 8-9 mm. Samce mają ciało jednolicie czarne,
samice mają grzbiet i odwłok czerwony. Larwy, długości 15 mm są brudnoszare, walcowate,
beznogie, z wyraĹşnie ciemną głową i czterema duĹymi kolcami na końcu odwłoka. Owad
dorosły lenia marcowego jest większy, długości 11-13 mm, natomiast jego larwy nie róĹnią
się od poprzedniego.
Ze względu na brak środków ochrony roślin do zwalczania szkodników glebowych niezwy-
kle waĹne jest osuszanie podmokłych terenów, poniewaĹ szkodliwe larwy są wraĹliwe na brak
wilgoci. MoĹna równieĹ wykładać naturalne pułapki roślinne, w celu wyłapywania i niszcze-
nia szkodników.
Krocionogi – zasiedlają ziemię próchniczną i mocno wilgotną. Najczęściej występuje kro-
cionóg krwawoplamy, ale moĹna teĹ spotkać węzłowca ogrodowego i krocionoga brunatnego.
Szkodliwe osobniki dorosłe i larwy wyjadają nasiona, młode rośliny, korzenie, bulwy, kłącza,
a nawet rośliny wielkości rozsady (podobnie jak inne szkodniki glebowe, np. drutowce). Cia-
ło szkodnika jest silnie wydłuĹone, walcowate, białawe. Na kaĹdym boku znajduje się rząd
około 40 czerwonych plamek – są to gruczoły skórne wydzielające czerwony, parzący płyn.
Niemal na kaĹdym z licznych segmentów, po stronie brzusznej ma dwa rzędy odnóĹy.
Ze względu na brak środków ochrony roślin do zwalczania szkodników glebowych naleĹy
osuszać tereny podmokłe. MoĹna równieĹ wykładać naturalne przynęty (kawałki ziemniaków,
buraków czy marchwi) w odstępach 1-2 metrowych i przykryć je cienką warstwą gleby. Gro-
madzące się na nich liczne szkodniki naleĹy niszczyć, a pułapki wykładać od nowa. Jedną z
metod jest równieĹ wapnowanie podłoĹa.
Stonogowate – głównie stonóg piwniczny oraz stonóg murowy. Stonóg piwniczny ma
silnie spłaszczone ciało owalne, długości 11-16 mm i szerokości 6-7 mm, barwy Ĺółtawej lub
ciemnoszarej. Samice po zapłodnieniu składają jaja i noszą je w specjalnych torebkach, znaj-
dujących się na przednich nogach tułowiowych. Larwy początkowo Ĺyją w torebkach, potem
na zewnątrz, są podobne do osobników dorosłych, tylko mniejsze i jaśniejsze. Stonóg muro-
wy ma ciało ciemnoszare z jaśniejszymi plamkami, długości 15-18 mm. Oprócz uszkadzania
Ĺywych roślin, stonóg murowy Ĺeruje równieĹ na resztkach roślin.
Do wyłapywania tych szkodników słuĹą wykładane przynęty (kawałki ziemniaka, marchwi),
podobnie jak w przypadku krocionogów. Inną przynętą moĹe być sieczka ze słomy polana
syropem z cukru.
Ślimaki – występują masowo na terenach podmokłych, gdzie wyrządzają duĹe straty w
róĹnych uprawach zielnych. Do najczęściej występujących naleĹą: pomrowik polny i ślinik
ogrodowy. Osobniki dorosłe i ich larwy wyjadają nieregularne, zwykle ostrokątne otwory w
liściach, na powierzchni których pozostaje błyszczący, zaschnięty śluz jako ślad ich nocnego
Ĺerowania. Mogą całkowicie niszczyć całe połacie upraw, głównie warzyw, upraw rolni-
czych, roślin ozdobnych, sadowniczych i chwastów, głównie młodych roślin. W warunkach
wysokiej wilgotności, podczas deszczu przebywają na roślinach równieĹ w ciągu dnia. Moc-
no uszkodzone rośliny mogą zamierać. Omawiane ślimaki mają ciało nagie, nieoskorupione, z
płytką wapienną na stronie grzbietowej. Ciało pomrowika polnego długości 40-60 mm i sze-
rokości 5-6 mm jest wrzecionowate, szare lub brunatne, z ciemniejszymi plamkami i jest po-
kryte śluzem. Ślimak porusza się za pomocą rozwiniętej, jaśniej ubarwionej stopy. Ślinik
ogrodowy jest mniejszy, długość jego ciała wynosi 30-40 mm.
Ślimaki mają wielu wrogów: biegaczowate, ropuchy, padalce, jeĹe, wrony, krety, szpaki,
drozdy, kaczki, gęsi i inne ptaki. W celu ograniczenia występowania ślimaków naleĹy osuszyć
teren i usunąć chwasty zarówno w uprawach, jak i wokół nich. Jeśli tylko jest moĹliwe – nale-
Ĺy często spulchniać podłoĹe dostępnym sprzętem, gdyĹ podczas tych zabiegów ślimaki giną,
podobnie jak i inne szkodniki glebowe. MoĹna równieĹ wykładać omówione wyĹej naturalne
pułapki z części roślinnych. W latach masowego pojawu moĹna opylać wieczorami całe pola lub ich brzegi kainitem pylistym lub wapnem palonym pylistym w ilości 400 kg/ha (4 kg/100
m2
) Zabiegu nie stosować na podmokłych terenach, jedynie na suchych powierzchniach – co
sugeruje, Ĺe najpierw naleĹy teren osuszyć. W obrębie uprawy, na niewielkich obszarach
moĹna zastosować chemiczne moluskocydy: Mesurol Alimax 02 RB (zawierający metiokarb)
w ilości 5 kg/ha lub 5 g/10 m2
lub Ślimax 04 GB (zawierający metaldehyd) w ilości 5-8 g/10
m2
. Środki te naleĹy wykładać na suche podłoĹe, gdyĹ tracą aktywność po zawilgoceniu.
Ewa śak
Pomocne adresy:
1. Okręgowa Stacja Chemiczno – Rolnicza w Kielcach
ul. Wapiennikowa 21
tel. 0-41 361 01 51
0-41 361 02 25
2. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
ul. Piotrkowska 30
tel. 0-41 372 22 84 do 86
Oddział w Sandomierzu
„Centrum Ogrodnicze”
ul. Mokoszyńska 3
tel. 0-15 832 34 01, 02
0-15 833 31 00, 02 do 04
3. Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Kielcach
Al. IX Wieków Kielc 3
tel. 0-41 344 49 72
4. Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Kielcach
ul. Jagiellońska 68
tel. 800 060 033(bezpłatny, z wyjątkiem Orange i Play)
222 318 000 (koszt połączenia jak dla sieci stacjonarnych)
W instytucjach tych moĹna uzyskać wszelką pomoc i informacje w zakresie bezpie-
czeństwa zdrowotnego na terenach popowodziowych.
Opracowano w „Centrum Ogrodniczym” w Sandomierzu
Sandomierz, czerwiec 2010
http://sodr.pl/powodz_2010/Zalecenia_dotyczace_usuwania_skutkow_powodzi.pdf